Despre Hongta

Responsabilitatea socială

 
Plantațiile de materii prime Laborator

Grupul Brand

Ziua mondială fără tutun

31 mai este declarată Ziua Mondială fără tutun (World No-Tobacco Day). Începând cu anii 50 ai secolului 20, un număr mare de cercetări în domeniul epidemiologiei efectuate în plan global au constatat că fumatul reprezintă principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. În scopul atenţionării societăţii civile internaţionale asupra consecinţelor fumatului pentru sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus stabilirea zilei de 7 aprilie a fiecărui an drept “Ziua mondială fără tutun”, implimentânduse începând cu anul 1988. Începând cu anul 1989 Ziua mondială fără tutun a fost schimbată la data de 31 mai a fiecarui an.

Originea festivalului (sărbătorii)

Tutunul este o plantă sălbatică care crește în America de Sud. Iniţial, indienii mestecau frunzele de tutun sau le ardeau pentru a le sorbi. Timp de mai mult de 200 de ani tutunul a avut o mare popularitate pe întreg globul pămîntesc, doar începând cu sec. 20 oamenii au început să realizeze pericolul tutunului pentru omenire. În 1977 Asociaţia de Cancer din Statele Unite ale Americii pentru prima dată a propus o metodă de educație și publicitate pentru controlul fumatului – o zi fără tutun. În  această zi, pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii s-a implementat o campanie de propagandă „Fumatul este periculos pentru sănătate” şi fiecărui fumător i s-a recomandat să nu fumeze în această zi, și tot în această zi în magazine nu se vând țigări. America a declarat zi fără tutun ziua de joi din a treia săptămînă a lunii noiembrie în fiecare an. Au urmat apoi Marea Britanie, Malaezia, China şi alte ţări şi regiuni care au stabilit o zi fără tutun.

În noiembrie 1987, Organizaţia Mondială a Sănătăţii din cadrul ONU a propus de a stabili ziua de 7 aprilie ca “Ziua mondială fără tutun” şi a pus-o în aplicare începând cu 1988. Dar deoarece 7 aprilie este şi ziua aniversării fondării Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an în această zi Organizaţia Mondială a Sănătăţii trebuie să propună pentru discuţie o temă legată de păstrarea sănătății. Pentru a evita o confuzie, începând cu anul 1989 Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a decis să stabilească Ziua mondială fără Tutun la data de 31 mai anual. China de asemenea a declarat această zi „Ziua fără tutun” în China.

Teme (subiecte) precedente

Anul 1988: Alege-ţi: doriți tutun sau sănătate.

Anul 1989: Femeile şi tutunul

Anul 1990: Tineri, nu fumaţi.

Anul 1991:  Nu fumaţi în zonele publice şi în transportul public

Anul 1992: Nu fumaţi la locurile de muncă.

Anul 1993: Toți cei care lucrează în sectorul sănătății se opun fumatului.

Anul 1994: Mass media organizează campanii împotriva fumatului.

Anul 1995: Tutunul şi economia.

Anul 1996: Activitatea culturală şi sportivă fără tutun.

Anul 1997: ONU-ul şi organele relevante împotriva fumatului.

Anul 1998: Să trăim într-un mediu fără tutun.

Anul 1999:  Renunțarea la fumat. Sloganul este “Renunţă la ţigară”.

Anul 2000: Nu utilizați activitățile culturale şi sportive pentru a promova consumul țigărilor.  Sloganul “Fumatul este dăunător. Nu fi tentat.”

Anul 2001:Pentru un aer curat , refuză fumatul pasiv.

Anul 2002: Sportul fără tutun --- o competiție curată.

Anul 2003: O televiziune fără tutun și o acțiune în pas cu moda.

Anul 2004: Controlul fumatului, reducerea sărăciei.

La 31 mai 2004 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat a 17-a Zi Mondială fără tutun, a cărei temă a fost „Controlul fumatului, reducerea sărăciei”. Pericolul consumului tutunului este una dintre cele mai grave probleme legate de igiena socială, este cel mai mare factor de risc pentru sănătatea umană, dar cu toate acestea acest factor de risc poate fi prevenit. În prezent, pe întregul glob în total  există 1,1 miliarde de fumători, anual circa 5 milioane de decese din această cauză pot fi prevenite. OMS-ul a subliniat faptul că cultivarea, prelucrarea şi consumul tutunului pe întregul glob duce la creșterea sărăciei. 

Anul 2005:  Lucrătorii din sectorul sănătății şi controlul tutunului.

Anul 2006: Tutunul înghite viaţa (vieți).

Anul 2007: Construieşte un mediu fără tutun cu scopul de a aminti opiniei publice că fumul de tutun provoacă pericol pentru fumătorii pasivi şi pentru mediul înconjurător.

Anul 2008: Tinerii nefumători (slogan: Interziceți publicitatea și promovarea țigărilor, asigurați ani luminoși pentru tinerii nefumători ).

Anul 2009: Avertizările de sănătate referitor la consumul de tutun. (Slogan: Atenționările grafice expun adevărul despre daunele tutunului).

Anul 2010: Sexul şi tutunul--- în special rezistența împotriva marketing-ului femeilor.

Anul 2011:Sloganul “Convenției cadru cu privire la controlul tutunului” a Organizației Mondiale a Sănătății este “Tutunul ucide viața la fel cum apa ucide focul, acordul (convenția) cu privire la controlulul tutunului poate salva vieți”.

 

Back