Despre Hongta

Responsabilitatea socială

 
Plantațiile de materii prime Laborator

Grupul Brand

Cercetările arată că relaţiile sociale influentează renunţarea la fumat.

Una din cele mairecente cercetări arată că omul e un animal social, chiar și atunci când renunţă la obiceiurile proaste (rele). Relaţiile sociale directe sau indirecte dintre cupluri, fraţi, surori şi prieteni influenţează mult renunţarea la fumat. Cercetarea a descoperit că fumatul are efect de domino: Odată ce o persoană renunţă la fumat şi persoanele care-l înconjoară renunţă la fumat.

James Fowler, profesor asociat de politică de la Universitatea din California, San Diego şi autorul acestei cercetări, a spus lui Medscape: „Cea mai remarcabilă contribuţie a acestui studiu este că noi am aflat că fumătorilor nu le place să fumeze singuri, ci preferă să fumeze împreună cu alţii.”

Această cercetare a fost publicată în revista medicală „New England” la 22 mai.

Instituţiile medicale de la Universitatea din California, San Diego şi Universitatea Harvard au cercetat specificul relaţiilor între fumat şi comunicările sociale. Au făcut o anchetă asupra a 12,067 adulţi a căror vârstă depăşeşte 21 de ani. Obiectul acestui studiu este studiul lansat în anul 1948 cu privire la cercetarea bolilor de inimă la generațiile viitoare, plus prietenii acestor persoane și alte relații sociale.În această reţea socială, 53228 de familii şi relaţiile lor sociale au fost cercetate. În medie, fiecare obiectiv cercetat are câte 10,4 oameni în reţeaua sa socială.

În aceşti 30 de ani de cercetare, adulţii fumători cu vârsta între 40 şi 49 de ani  s-au redus de la 65.9% la 22.3%. Aceasta e identic cu nivelul mediu al numărului fumătorilor din ţară.

Cercul apropiat social în mare măsură nu poate asigura aplicarea renunţării la fumat. De exemplu, dacă o persoană dintr-un cuplu renunţă la fumat, celălalt se va lăsa de fumat cu posibilitate de 67% (95% CI, 59-73). Dintre fraţi şi surori, dacă o persoană renunţă la fumat, atunci celălalt va renunţa la fumat cu posibilitate de 25% (95% CI, 14-35). Dintre prieteni, dacă o persoană renunţă la fumat, atunci 36% (95% CI,12-55) dintre prietenii săi vor încerca să renunţe la fumat.

Doctorul Fowler a spus că relaţiile indirecte pot influenţa fumatul.Unii devin fumători din cauza influenţei prietenilor, prietenilor sociali (la nivel 2) cu posibilitate de 29%. Riscul de a deveni fumători din cauza influenţei prietenilor, prietenilor altor prieteni (la nivel 3) e de 11%. El arată că: „Putem observa că nu numai familia sau prietenii pot să te influenţeze, cât şi prietenii prietenilor, chiar şi prietenii altora te vor influenţa.” „Persoana care locuieşte departe de tine la câteva sute de li poate să te influenţeze la fel ca şi prietenii care locuiesc aproape de tine.” Doctorul Fowler compară acest fenomen cu efectul Domino. Odată ce o persoană fumează, ea va influenţa pe alta, şi pe alta...

De asemenea, educaţia joacă un rol semnificativ. Dacă obiectul cercetării a făcut un an de studii universitare, iar persoanele apropiate de el sau ea au renunţat la fumat, atunci riscul lui sau ei de a fuma se reduce la  57% (95% CI, 29-75). Doctorul Fowler a subliniat: „Omul educat nu numai că-i poate influenţa pe alţii, dar şi este mai uşor să fie influenţat de alte persoane educate.” El a adăugat că omul educat îşi poate exprima mai bine gândurile şi este mai bucuros să primească părerile altora.

Doctorul Fowler a menţionat că deoarece fumătorii sunt mai mult concentraţi într-un cerc, de aceea este dificil ca alţii să se apropie şi să le propună să renunţe  la fumat. „Când iniţiem o activitate de sănătate publică pentru renunţare la fumat, trebuie să găsim un exemplu dintr-un grup mai mic pentru a-şi lasa deprinderea.”

Doctorul Fowler şi colegii săi acum cercetează cum să aplice rezultatul renunţării la fumat pentru a se dezice şi de alte deprinderi rele, cum ar fi de toxină şi băutură.

Back